Opera Sessions – La Traviata 

 

U wordt zo gered 

 

Tekst en Spel: Calmer Roos 

Eindregie: Bert Wagenaar van Kreveld 

 

Deze aflevering van Opera Sessions gaat over Violetta Valéry - professionele partygirl in het Parijs van de 19e eeuw. Gevoelig en intelligent, verlangt ze heimelijk naar een ontsnapping uit het bestaan waarin zij heeft te zorgen voor feestvreugde. Ze lijkt een kans te krijgen als de liefde zich aandient, maar dan is er natuurlijk altijd nog een schoonvader om in de weg te staan. In een emotionele rollercoaster van een duet komt hij vertellen dat je als vrouw niet zomaar zelf iets van je leven kunt maken. Ze is gedoemd haar einde tegemoet te walsen, tot Verdi en de TBC haar de adem benemen. 

 

Aan de piano, in audiofragmenten en verhalen gaan we met Calmer Roos op zoek naar de alchemie van Verdi. Hoe komt Verdi aan die afstandsbediening voor ons gevoelsleven? En waarom moeten vrouwen in 19e-eeuwse werken toch altijd zo kapot? Hoe mooier het wordt, hoe schriller het contrast met opera als onbedoelde emancipatiemachine. 

 

Componist: Giuseppe Verdi 

Libretto: Francesco Piave 

Naar een roman van Alexandre Dumas 

 

 

Planeet Opera 

Sinds najaar 2023 is seizoen 1 van de podcast Planeet Opera uit bij de NTR. De eerste drie afleveringen behandelen La Bohème van Puccini. Het belooft een boeiend format te worden, met co-presentator Hein van Eekert en een klein publiek van leken. Er is alle ruimte om diep op de materie in te gaan, maar ook om te lachen en op te gaan in fragmenten.