SCHRIJF ME IN HET ZAND - Studio Antigone 

 

Schrijf me in het zand is een oorspronkelijk Nederlands stuk van de in november 2021 overleden schijfster Inez van Dullemen. Zij schreef het stuk in 1989 voor Theater van het Oosten. Ik was daar artistiek leider en mocht haar de opdracht geven; ik heb toen ook de regie gedaan. 

 

Schrijf me in het zand is een zeer aangrijpend, pijnlijk en intrigerend stuk dat laat zien hoe incest verborgen kan blijven en tot verschrikkelijke gevolgen kan leiden. In 1989 werd er geschokt gereageerd. Nog nooit was de verboden intimiteit tussen vader en dochter zo dichtbij. Niet zo verwonderlijk: in die tijd zat incest nog onbespreekbaar in de taboesfeer. 

 

Ik voel me zo alleen zo verloren zo slecht ik moet me verbergen onder de grondgeen ruimte voor mijn hoofd verdien het niet om te ademen verdien het niet om te bestaan in het lege landschrijf me in de wind, in het zand in het niets onder de zee 

 

Hoe is dat nu, 35 jaar later? 

Het is opvallend stil rondom incest. In een tijd waarin grensoverschrijdend gedrag op bijna elk gebied aan de kaak wordt gesteld, is dat heel opmerkelijk. Alsof incest 'over' is. Helaas is dat niet waar. Onderzoek wijst uit dat dit misbruik nog altijd veelvuldig voorkomt en soms zelfs van de ene generatie aan de volgende wordt doorgegeven. 

 

Schrijf me in het zand kan dit probleem niet oplossen, wel aan de kaak stellen met behulp van een mooie, ontroerende voorstelling. 

 

Voorafgaand aan de voorstelling:  

Muzikale lezing door Mandy Sleijpen 

 

Stichting Wij zijn M is een stichting die het taboe wil doorbreken wat er rust op het onderwerp seksueel misbruik.De cijfers zijn schrikbarend hoog. In iedere basisschoolklas zitten gemiddeld 2 kinderen die seksueel misbruik meemaken. 

 

Mandy, oprichtster en directeur van de stichting, is seksueel misbruikt door haar opa van haar 8e tot haar 14e.  

Door middel van het persoonlijke verhaal van Mandy worden mensen meegenomen in wat misbruik doet met een slachtoffer, met familie, of er signalen waren en hoe het misschien eerder had kunnen voorkomen. 

Door de combinatie van haar eigen verhaal en kleinkunstnummers worden mensen geraakt en aan het denken gezet. 

Aan het eind is er een Q&A waarin onder andere met elkaar gesproken wordt over de volgende vragen: 

 

- Hoe kan een kind dit zo lang geheim houden? - Hoe komt het uit? 

- Zijn er signalen te herkennen? 

- Hoe zouden we het kunnen voorkomen? 

- Wat kunnen we met elkaar doen? 

- Wat kan je als docent vragen/doen? 

- Wat kan je doen als je een vermoeden hebt? 

 

Kijk op: www.wijzijnm.nl voor meer informatie.