SYMEN SONDER SOETICHEYT 

 

In Symen sonder Soeticheyt beschrijft Bredero (1585-1618) de onstuimige ontmoeting tussen Symen sonder Soeticheyt en Teuntje Roert-myn-niet. Deze twee 17de eeuwse Amsterdammers zijn beiden ongehuwd en al wat op leeftijd. Symen heeft besloten dat hij ‘toch ande vrouw’ moet. Zijn manier van contact maken bevalt Teuntje echter niet. Dit zorgt voor een pittig gesprek: ‘speeddating avant la lettre’. Bredero schildert met zijn beeldende taal twee prachtige personages.  

Theatergroep De Kale maakte eerder succesvolle voorstellingen van Bredero’s Klucht van de Koe en Klucht van de Molenaar. Deze voorstellingen worden nog steeds elk jaar voor middelbare scholieren gespeeld. Met Symen sonder Soeticheyt blaast De Kale ook deze minder bekende tekst uit het komische werk van Bredero nieuw leven in! 

spel: Vastert van Aardenne en Marieke de Kruijf;  

tekst: G.A. Bredero;  

fotografie affiche: Roozen & De Boer. 

Theatergroep De Kale wil voorstellingen maken die geïnspireerd zijn op theaterteksten of gebeurtenissen uit de 17de eeuw. Zo maakten wij succesvolle voorstellingen van o.a. Warenar, De Klucht van de Koe, De Klucht van de Molenaar, Beroyde Student. Door een heldere, eigenzinnige speelstijl en een fantasievolle enscenering komen de oorspronkelijke teksten in deze voorstellingen weer tot leven. Nieuw geschreven stukken op basis van historische gebeurtenissen waren Jan Klaassen en Katrijn, Hoogverraad, het einde van Johan van Oldenbarnevelt en Een ander licht.