Op Jacht Naar Het Lied - Edo Donkers (Aflevering 4 alweer!) 

Gast: B.J.Baartmans 

 

Welke song vat een heel mensenleven in één refrein? Welke groten hebben Nederlandse liedjesschrijvers geïnspireerd tot wat ze nu zijn? Op welke mystieke woorden van Dylan werd een kind verwekt?  

 

In ‘Op Jacht Naar Het Lied’ ontvangt Singer-Songwriter Edo Donkers een muzikant en sonwriter en na Ernst Jansz vorige keer is het nu de beurt van gitarist en liedjesschrijver B.J.Baartmans.. Tezamen gaan zij op een muzikale, intieme reis naar het ‘maken van het lied’.  

 

BJ Baartmans is al meerdere decennia een gerenommeerd studio gitarist en een van Hollands meest gevraagde muzikanten. Maar hij is ook een begenadigd liedjesschrijver! In 2006 gaat hij als liedjesschrijver in het Nederlands schrijven en brengt het prachtige solo album ‘Verpand’ uit. Daarop staan parels van songs als ‘Paradijs’ en ‘Land Waar Alles Overwaait’. Rond die tijd kruisen ook de wegen van de gastheer (Edo) en gast als hij zijn stempel drukt op Edo’s debuut album ‘Warning Signs’. Ze zouden verder ook samenwerken bij de soundtrack van de film ‘Jackie’ (met Holly Hunter, en Carice en Jelka van Houten) en een eerbetoon in Paradiso voor Bruce Springsteen.  

 

BJ werkt de afgelopen jaren samen met niemand minder dan Iain Matthews. Een voormalig lid van dé Engelse folkband der folkbands: Fairport Convention. BJ treedt ook toe tot zijn befaamde formatie (Matthews Southern Comfort). Ten tijde van het schrijven van dit stuk tourt BJ met Matthews door Japan met ‘The Matthews Baartmans Conspiracy’. Tel hierbij op samenwerkingen met Jack Poels (Rowwen Heze), Ricky Koole en Frédérique Spigt en het is je duidelijk dat het hoog tijd is kennis te maken met deze ‘Ry Cooder van de lage landen’.  

5 April wordt dus een inkijkje in het songrepertoire van deze snaren gigant. Niet te missen dus, deze nieuwe reis naar de wortels van het lied! 

 

‘Op Jacht’ gastheer Edo Donkers (1972, ’s-Gravenhage) heeft als singer-songwriter drie albums uitgebracht, waarvan zijn meest recente ‘Fortress’ (2017) hem jubelende recensies opleverde in onder meer OOR. Hij is initiator van het succesvolle theaterprogramma ‘A Song Journey’ dat hij met onder meer zijn achternaamgenoot Jan Donkers 10 jaar lang op de planken bracht. Verder was hij deel van de theaterserie ‘Storytellers’, een initiatief van JP den Tex waarin ook Kees Prins, Paul de Munnik, en, Ernst Jansz optraden. 

 

 

Bekijk hier ‘Paradijs van BJ Baartmans’