Onder het Melkbos 

 

Onder het Melkbos is een literair hoogstandje van de beroemde Welshe dichter Dylan Thomas. Oorspronkelijk, halverwege de 20ste eeuw, als “stemmenspel” door hem zelf op de radio vertolkt, vond de tekst sindsdien zijn weg naar TV en theater. Talloze keren is het inmiddels verfilmd of gespeeld en in even zovele vormen: van theatermonologen, voltallige ensemblestukken met meer dan vijftig spelers tot psychedelisch ogende TV films. In 2021 speelde het Britse National Theatre een succesvolle toneelversie op West End in Londen, met in de hoofdrol de bekende acteur Michael Sheen. 

 

Onder het Melkbos, in deze theaterbewerking gebaseerd op de prachtige vertaling van Erik Bindervoet uit 2020, neemt je een etmaal mee naar een klein vissersdorp aan de kust, waar je een inkijkje krijgt in de levens en intriges van de kleurrijke bewoners. Aan de hand genomen door een duo vertellers word je meegesleurd in de tsunami van hun dromen, angsten, eigenaardigheden, verlangens en geheimen… en ongemerkt ga je een beetje van ze houden. 

 

De tientallen rollen in deze voorstelling worden vertolkt door slechts twee acteurs die, zonder rekwisieten, met behulp van vijf peertjes licht en twee houten blokken, op een kleine 9m² een ode brengen aan literatuur, theater en bovenal: de verbeelding. Onder het Melkbos wordt onder de vlag van TALK (Theatergroep Alkmaar) gespeeld door acteurs Linda van Pesch - van Ginneken en Nico Meurs in een regie van Maarten Elout