Paris-Beyrouth 

Amstel Quartet met Anass Habib en Philippe Elan 

 

Van de rivier de Seine tot de bruisende wijk Hamra, Amstel Quartet brengt muziek uit Parijs en Beyrouth samen. Want ondanks dat de steden kilometers uit elkaar liggen, lijken ze toch op elkaar. Beide zijn muzikale hotspots, die de liedkunst uit de regio centraal zetten. Samen met Philippe Elan en Anass Habib laat het saxofoonkwartet horen dat thema’s als liefde, verlangen en verlies universeel en grenzeloos zijn. In de fameuze Franse chansons en muziek vol verhalen en emotie uit het Midden-Oosten hoef je de taal niet te begrijpen om passie te voelen. Een avond vol bekende liederen uit de Levant van onder andere Oum Kalthoum en Fairuz maar ook werk van de grote chansonniers uit de Franse muziekgeschiedenis: Jacques Brel, Charles Aznavour en Edith Piaf. Van het Parijs van het Oosten, tot het Beyrouth van het Westen! 

 

Over 

Kameleontisch en gepassioneerd, zo zou je de vier saxofonisten van het Amstel Quartet het best kunnen omschrijven. Want of het nou om oude muziek gaat of de allernieuwste klanken, om popmuziek, jazz, klassiek of wereldmuziek — als je het Amstel Quartet hoort spelen, vervagen de scheidslijnen tussen al die genres. Technische beperkingen lijken niet te bestaan en muzikale grenzen zijn er vooral om te overschrijden. Die avontuurlijke houding heeft het viertal wereldwijd een grote schare bewonderaars opgeleverd. Niet voor niets noemde de Nederlandse pers het Amstel Quartet ‘Het meest kleurrijke saxofoonkwartet ter wereld.’ 

 

Annas Habib werd geboren in Fez en woont sinds drie jaar in Nederland. Hij specialiseerde zich in Libanon en Syrie╠ł in klassieke en oude traditionele Arabische, Aramese en Byzantijnse muziek. Fransman Philippe Elan is een veel geziene vertolker van de Franse chanson. Amstel Quartet werkte al tweemaal samen met Philippe voor de albums Sax Avec Elan (2015) en Manège A Trois (2019) met Therese Steinmetz “Balsem voor de ziel”, schreef de Volkskrant eerder lovend over de samenwerking.