Hysterisch Historisch, een unieke duik in de geschiedenis 

 

In aanloop naar de voorstelling Hysterisch Historisch die Bart Gielen en Julien Demeijer zullen gaan spelen op Theaterfestival de Parade, zal op deze avond een deel van de inhoud van de show door Bart worden gepresenteerd. Het is een unieke kijk achter de schermen van het maakproces. 

 

Wat kunt u verwachten? 

 

Rustte er een vloek op de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon? Hoe zag een dagje gladiatorengevechten in het Colosseum uit? Hoe ‘middeleeuws’ waren de Middeleeuwen eigenlijk? Waarom ging koning Lodewijk XIV liever niet in bad? Had het zinken van de Titanic voorkomen kunnen worden? En hoe zat het precies met de drugverslaving van Hitler? 

 

Aan de hand van een aantal mini-masterclasses neemt historicus Bart Gielen jullie mee door de krochten van ons verleden en brengt hij jullie in contact met onze verre voorouders. Hysterisch Historisch zit boordevol verhalen, anekdotes, triviale weetjes en maakt een einde aan hardnekkige mythes. Het is een voorstelling met inhoud en interactie, en laat zien dat geschiedenis alles behalve saai en stoffig is. 

 

Bart Gielen is momenteel werkzaam als vakdidacticus geschiedenis op de Hogeschool van Amsterdam. Als historicus was hij te zien als in televisieprogramma’s zoals De straten van Amsterdam (AT5), Dat wordt oorlog (BNNVARA) en Rare Jongens (BNNVARA). Daarnaast presenteert hij Barts BoekenClub, de literaire talkshow in Het Betty Asfalt Complex.