Barts Boekenclub  

Bart Gielen ontvangt Boris Dittrich (Halszaak), Frits van Oostrom (Nobel streven) e.v.a. 

 

Boris Dittrich is te gast naar aanleiding van zijn nieuwste boek, de spannende en actuele thriller Halszaak. Voor een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nek-klem, waarna de man in coma raakt. Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft rechercheur Maya Oliphant plotseling een moordonderzoek onder handen. In gesprek met Boris Dittrich over rechterlijk falen, Amsterdam en homo-emancipatie. 

 

Boris Dittrich werkte als advocaat in Amsterdam, als rechter in Alkmaar en was jarenlang Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van D66. Sinds 2007 werkt Dittrich voor Human Rights Watch, in New York en Berlijn. Eerder publiceerde Dittrich de thrillers Moord en brand en De waarheid liegen, die enthousiast werden ontvangen. 

 

Frits van Oostrom vertelt over zijn nieuwste werk ‘Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode’. Rond 1372 kwam op het kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal. 

 

Frits van Oostrom is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Voordien was hij twintig jaar hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde in Leiden. Zijn bekendste boeken zijn Het woord van eer en Maerlants wereld (AKO Literatuurprijs). Voor zijn wetenschappelijk werk ontving hij vele onderscheidingen, waaronder in 1995 de Spinozaprijs en in 2000 de Keizer Karelprijs. Als geen ander weet Van Oostrom de verre 14de eeuw naar de 21ste eeuw te halen. 

 

Verder op deze avond live muziek en natuurlijk de BBC Proza Pitch. Dit keer met Katelijne Brouwer ‘De maagden moeten bloeden’ en Sander Verheijen, ‘Ik kan er nét niet bij’. Er is boekverkoop. Voorkennis van de schrijvers en hun werk is helemaal niet nodig. 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl