Barts Boekenclub  

Een nieuwe BBC met als gasten: Jolande Withuis, Ronald Nijboer e.v.a. 

 

Een avond vol familiegeschiedenissen 

Sociologe en onderzoekster Jolande Withuis is te gast naar aanleiding van haar nieuwste boek Raadselvader. Na haar succesvolle biografie over Juliana, beschrijft zij in Raadselvader het indringende en persoonlijke verhaal over het bewogen leven van haar vader, de bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009). Hij was communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Met behulp van onder meer zijn BVD-dossier reconstrueert ze in Raadselvader zijn levensgeschiedenis. 

 

In 1945 meldden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Een van de personen was Evert-Jan Nijboer, de grootvader van schrijver, socioloog en onderzoeker Ronald Nijboer. Aan de hand van zijn boek Tabé Java, Tabé Indië. De koloniale oorlog van mijn opa vertelt Ronald over het lot van zijn grootader en zijn medestrijders. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers, die altijd een status aparte hielden? 

 

Flamencozangeres Luna Zegers zingt prachtige nummers van haar nieuwste album 'Entre los mundos'. Naast Gert-Jan van den Bemd ('De verkeerde vriend') zal Luna eveneens haar levensverhaal 'Solo' promoten tijdens de BBC Proza Pitch: hét podium voor jong literair talent.  

 

BARTS BOEKENCLUB (BBC) is een initiatief van Paul Haenen, Dammie van Geest en de naamgever van de show: historicus en presentator Bart Gielen. Bij Barts BoekenClub geldt het motto dat lezen, behalve mooi en waardevol, ook sprankelend en gewoon leuk is. BBC is interactief, laagdrempelig, dynamisch en biedt tevens een podium voor jonge schrijvers. Na het programma is er in het theatercafé van Het Betty Asfalt Complex de gelegenheid om na te praten, de schrijvers te ontmoeten en hun werk aan te schaffen. Tijdens de voorstelling is er boekverkoop, verzorgd door Peter Jansen. Voorkennis van de auteurs en hun werk is dus helemaal niet nodig! 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl