Huiskamer Theater presenteert: 

 

Shostakovitsj 

van componist tot volksvijand 

 

De keuze tussen leven en sterven; over persoonlijke en artistieke integriteit 1936. Ergens in een appartementengebouw in Leningrad staat een man te wachten bij een lift tot ze hem komen ophalen. De zuiveringen van Stalin woeden in alle hevigheid. Mensen worden uit hun huizen gehaald en vermoord of naar de Goelag afgevoerd. 

 

Binnen enkele weken is de alom bewonderde en gevierde componist Dimitri Shostakovitsj tot volksvijand verklaard. Zijn opera Lady Macbeth van Mtensk beviel Stalin allerminst. De man wacht. Maar ze komen niet. Het is zijn tijd nog niet. Het is het begin van een bestaan in een systeem waar angst het leven bepaalt. Waarin je tenslotte je principes en werk verloochent en je vrienden zich van je afkeren. 

 

Shostakovitsj gaat over de keuze tussen leven en sterven, over persoonlijke en artistieke integriteit. Over hoe lastig het is om laf te zijn. Met de door de wol geverfde theatermaker Dic van Duin en de jonge acteur en muzikant Jacob de Groot. Twee mannen en een piano. Jacob speelt tijdens de voorstelling een aantal fragmenten uit de preludes, de voorstelling eindigt met een kort recital van vier volledige preludes, duur ongeveer 10 minuten. 

 

Script & Spel Dic van Duin Spel en Piano Jacob de Groot Adviezen Matin Veldhuizen Muziek Shostakovitsj 

 

Duur van het optreden bedraagt 1 uur en 10 minuten. Voor meer voorstellingen www.huiskamertheater.n