Barts Boekenclub  

Een nieuwe avond BBC met als gasten: Jolande Withuis, Ronald Nijboer e.v.a. 

 

Jolande Withuis vertelt over haar nieuwste boek ‘Raadselvader’. Het is het indringende en persoonlijke verhaal over het bewogen leven van haar vader. De bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009) was communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Na zijn dood kon ze zich er niet bij neerleggen dat de man die zij als kind had vereerd, zich als persoon nauwelijks had laten kennen. Met behulp van onder meer zijn bvd-dossier reconstrueert ze in Raadselvader zijn levensgeschiedenis. 

 

Verder in gesprek met Ronald Nijboer naar aanleiding van zijn succesvolle debuut Tabé Java, Tabé Indië. De koloniale oorlog van mijn opa. In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. De reis ontwikkelt zich tot een survivor’s story. Zeventig jaar later reist kleinzoon Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers? En wat zien we, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt? 

 

Verder op deze avond live muziek en de BBC Proza Pitch: hét podium voor jong literair talent. Er is boekverkoop (voorkennis van schrijvers en werk is niet nodig). 

 

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Ze schreef vele boeken, waaronder ‘Weest manlijk, zijt sterk’, een biografie over verzetsman Pim Boellaard (Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010). In 2016 verscheen de bestseller ‘Juliana. Vorstin in een mannenwereld’ (genomineerd voor de Brusseprijs). 

 

Ronald Nijboer (1987) is schrijver en onderzoeker. Eerder publiceerde hij bij De Correspondent en Historiek.net. 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl