Barts Boekenclub  

Barts BoekenClub ontvangt onder andere Tommy Wieringa en Ewoud Kieft. 

 

Is het een goed idee om Mein Kampf opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? Ewoud Kieft is te gast om hierover van gedachten te wisselen naar aanleiding van zijn boek ‘Het Verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme’. Over Mein Kampf hebben velen een mening, terwijl bijna niemand het heeft gelezen. Het verboden boek laat zien dat de nazi-bijbel geen dom en slecht geschreven product is van een paranoïde gek. Het toont juist aan dat Hitlers leugenachtige en cynische gedachtegoed op zich een logisch doordacht systeem vormde, waarbij veel elementen van zijn ideologie nog steeds zeer actueel zijn. Zo staat Mein Kampf dichter bij ons dan we eigenlijk zouden willen. 

 

Ewoud Kieft (1977) is schrijver, historicus en muzikant. Zijn debuut, Het plagiaat, werd door NRC Handelsblad en Trouw verkozen tot een van de beste boeken van 2006. Zijn tweede boek, Oorlogsmythen, over W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog, werd in 2012 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2015 verscheen Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918, dat werd onthaald als een standaardwerk en genomineerd werd voor de Libris Geschiedenisprijs. 

 

Topauteur Tommy Wieringa vertelt over zijn nieuwste roman De heilige Rita. Het verhaal gaat over Paul Krüzen. Bijna vijftig jaar woont hij met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige. In De Heilige Rita keert Wieringa terug naar de oorsprong van zijn Joe Speedboot. Een openharig gesprek met Tommy Wieringa over vader-zoon relaties, migratie en de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. 

 

Tommy Wieringa schreef onder andere romans Alles over Tristan, Joe Speedboot, Caesarion en Dit zijn de namen. Al zijn romans zijn met loftuitingen overladen en beloond met vele onderscheidingen. In 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Tommy Wieringa schrijft voor de Bezige Bij (meer info: www.debezigebij.nl) 

 

Verder op deze avond: live muziek én de BBC-Proza Pitch, hét podium voor debuterende talent met onder meer John-Alexander Janssen (Een verhaal uit de Zonnestad) 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl