Leo Fuld, De Keizer van het Jiddische lied 

 

In de jaren tachtig hoorde je die stem nog wel eens, die zachte, warme tenor die wereldberoemd was. Een grote internationale ster, de man die het Joodse verleden liet herleven dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen. LeoFuld De Keizer van het Jiddische lied Wo Ahin Soll Ich Geh’n? Leo Fuld was een grote internationale ster, de man die het Joodse verleden liet herleven dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen. Als voorzanger of ‘chazan’ kreeg hij de smaak te pakken en wilde zanger worden.  

 

In 1931 kreeg hij die kans in het TipToptheater in Amsterdam, solliciteerde bij de VARA en zong al gauw vijf keer per week voor de radio. In 1932 vertrok hij naar Engeland en trad op in clubs en voor de BBC, en had opeens uitzicht op roem en succes. Zijn versie van My Jiddische Mama werd een wereld hit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York , waar mensen avond aan avond voor hem in de rij stonden. Na de oorlog reisde hij naar Amsterdam waar hij vernam dat bijna niemand van zijn familie de oorlog had overleefd...  

 

In Parijs, trad hij wekenlang op met Edith Piaf en Charles Aznavour. In een kleine nachtclub hoorde hij een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische lied Wo ahin soll Ich geh’n zingen. Fuld was er zo door geroerd dat hij beloofde het in de hele wereld bekend te maken en dat gebeurde. Leo Fuld die zo’n 30 miljoen gramofoonplaten maakte, was toen hij in 1997 na een korte 

comeback, in Amsterdam overleed, zo goed als vergeten... 

 

Rob van de Meeberg, Rosa Mee en Bert Stoots laten deze unieke Nederlandse zanger herleven, in een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar die we nooit mogen vergeten. 

 

Artiesten/uitvoerenden Rob van de Meeberg, Rosa 

Mee en Bert Stoots * Tekst Lars Boom * Liedteksten Leo Fuld/Jack Yellen/Lew Pollack/Strock Kortnayer Mordechai Gebirtig * Vertaling liedteksten Rob van de Meeberg Peter Blanker * Muzikale leiding/arrangementen piano Bert Stoots * Regie Evert de Vries * Naar een idee van Evert de Vries. Een productie van 'De getergde mannen'. 

 

Boekingen de Zee producties 

www.dezee.nl * Marijke@dezee.nl * T 0251 650 965 

 

Met dank aan Theater Apollo First, Mohammed el Fers, Amsterdams Kleinkunst Festival en Jan Jaap Kassies