Barts Boekenclub  

 

Barts BoekenClub ontvangt op deze avond onder andere Alma Matthijssen en Michel Krielaars. 

 

Alma Mathijsen is te gast om te praten over haar nieuwste roman Vergeet de meisjes dat in september zal verschijnen. Het verhaal begint als de Amerikaanse journalist Field met enige tegenzin op pad wordt gestuurd om de beroemde schrijver Iris Kouwenaar te interviewen. Al snel wordt hij overrompeld door een groeiende fascinatie voor de raadselachtige relatie tussen Iris en haar huisgenoot Kay. Vergeet de meisjes laat een nieuw licht schijnen op vriendschap en de functie ervan in deze tijdens waarin we twee opties hebben: vechten of jezelf afsluiten. Alma Mathijsen is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en was ze onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen. 

 

Hoe zag het bestaan van een succesvolle Sovjetschrijver uit in een van de meest wrede periodes uit de Russische geschiedenis? Wat mocht je publiceren en wat niet? Wat moest je doen om niet gearresteerd te worden, en wat gebeurde er met je als je toch in ongenade viel? Michel Krielaars (chef Boeken NRC Handelsblad en oud-Ruslandcorrespondent) praat hierover in Barts BoekenClub naar aanleiding van zijn boek Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman (genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs). Aan de hand van de bewogen levens van deze twee grote Russisch-Joodse schrijvers schetst Krielaars een beeld van een meedogenloze wereld, waarin het vermoorden van onschuldige burgers een gewone zaak was en het individu kapot werd gemaakt. Aanvankelijk waren Babel en Grossman net als vele anderen enthousiast en vol hoop over het Rusland van na de revolutie. Zij geloofden dat er offers gebracht moesten worden voor de nieuwe samenleving en waren blind voor de wreedheden van Stalin. Zo kon het gebeuren dat in 1937, de tijd van de Grote Terreur, 800 000 Sovjetburgers met een nekschot werden omgebracht, 1,7 miljoen gearresteerd en 350 000 naar strafkampen verbannen. In de loop van de jaren maakte enthousiasme echter plaats voor desillusie en angst… 

 

Verder op deze avond: live muziek én de BBC-Proza Pitch, hét podium voor debuterende talent met Wouter Helders (Verraad) en Nhung Dam (Duizend vaders). 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl